Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo
Konrad Niklewicz

Twój koszyk:
Ilość pozycji: 0
Wartość: 0,00 PLN
> Moje konto > Kontakt > Wysyłka i płatności
,

> podrecznikowo.pl > > Produkty do przypisania

nasza cena:

57,90 PLN

dostępność: mała ilość

ilość: szt.

Sprawdź formy płatności
rodzaje i koszty wysyłki

Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo

ISBN: 9788361889281

Autor: Konrad Niklewicz

Rodzaj oprawy: Twarda
Rok wydania: 2010
Liczba stron: 376

"Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo" to przedruk klasycznej pracy Konrada Niklewicza z 1895 i 1896 roku. Poznaj techniki produkcji wina, naucz się zasad kiperstwa.Konrad Niklewicz był inspektorem winnic w Austro-Węgrzech. W trakcie pełnienia obowiązków służbowych zajmował się kiperstwem, a więc organoleptyczną oceną jakości wina. Jego ogromna wiedza teoretyczna oraz praktyczne porady dotyczące gospodarstwa piwnicznego i fabrykacji win znalazły miejsce w książce, którą Niklewicz wydał własnym sumptem w roku 1895. Oto reprint tamtego wydania z zachowaną oryginalną numeracją i licznymi drzeworytami, które pojawiają się w tekście.Klasyczne dzieło Niklewicza wprowadza nas w niezwykły, pełen zapachu, smaku i barw świat winiarstwa oraz rzecz jasna jego degustacji. Aby zostać kiperem, trzeba posiadać niezwykle wrażliwe zmysły smaku i powonienia. Należy też posiąść specjalistyczną wiedzę na temat fabrykacji win i gospodarstwa piwnicznego. W książce tej położony został ogromny nacisk na praktyczny aspekt nabywanej wiedzy. Pojęcia, którymi operuje Niklewicz, obecne są w winiarstwie po dziś dzień.Na początku poznajemy zatem definicje wina naturalnego i sztucznego. Niklewicz rozbudza nasze zmysły, pisząc o barwie, smaku i zapachu dobrego wina. Objaśnia nam przy okazji podstawowe kiperskie pojęcia. Poznajemy następnie przyrządy do pomiaru różnych właściwości wina. Uczymy się diagnozować choroby i wady, które mogą pojawić się na skutek błędów w produkcji lub pojawienia się w winie mikroorganizmów. Przy okazji Niklewicz podaje nam recepturę octu winnego.Następnie przychodzi czas na naukę praktycznych umiejętności. Poznajemy zatem techniki ściągania i klarowania. Dowiadujemy się również, jak postępować z winem wytrawnym, niedofermentowanym, wątpliwym. Poznajemy środki czyszczące wino i zgłębiamy zagadnienie ogrzewania trunku. Z kolei Niklewicz pisze o metodach uszlachetniania wina oraz o butelkowaniu.Autor nie pomija też zagadnienia win sztucznych, czyli takich, które powstają z drożdży winnych lub rodzynek. Ostatnia część stanowi obszerne kompendium wiedzy o drożdżach, winach słodkich i deserowych, esencjach, moszczach rodzynkowych, winach słodkich i likierowych, winach białych i czerwonych. Poznajemy również różnorakie urządzenia piwniczne i dowiadujemy się, jak uniknąć błędów podczas beczkowania.


Formy płatności
Copyright 2024 © Firma Księgarska Serwis Sp. z o.o. Programming by MGNET.
Optymalizacja SEM DORADCY.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Zamknij